Dones i poetes que escriuen per a recordar-nos qui sóm i d’on venim. I també, és clar, qui són, d’on venen aquestes dones que un dia van decidir escriure perquè tot estava per fer, encara que no sempre fóra possible.

BIOGRAFIA

Anna Swir (Świrszczyńska) (1909-1984) va néixer a Varsòvia, Polònia, fins a una família artística encara empobrida. Va treballar des d'una edat primerenca, recolzant-se mentre assistia a la universitat per estudiar literatura polonesa medieval. A la dècada de 1930 va treballar per a una associació de professors, va treballar com a editor i va començar a publicar poesia. Swir es va unir a la Resistència durant la Segona Guerra Mundial i va treballar com a infermera militar durant l'aixecament de Varsòvia; en un moment va arribar dins d'una hora de la seva execució abans que es salvés. A més de la poesia, Swir va escriure obres de teatre i històries per a nens i va dirigir un teatre infantil. Va viure a Cracòvia des de 1945 fins a la seva mort per càncer en 1984. 



Els seus poemes han estat recollits en traducció a l'anglès Building the Barricade(1974), Happy as a Dog's Tail (1985), Greed Like the Sun (1986), i Talking to My Body (1996), traduït per Czeslaw Milosz i Leonard Nathan


Els poemes de Swir sobre la guerra i la mort usen un llenguatge directe i senzill. A l' edifici de la Barricada inclou una secció anomenada "Poemes sobre el meu pare i la meva mare", que descriu afectuosament escenes dels seus pares.Swir també va escriure francament i amb passió sobre el cos femení; en la seva introducció a Talking to My Body, Milosz va identificar el seu tema central com "Flesh. La carn en l'amor i l'èxtasi, en el dolor, en el terror, la carn temerosa de la soledat, donant a llum, descansant, sentint el flux del temps o reduint el temps a un instant ". Eva Hoffman, revisant Happy as a Dog's Tail per al New York Times , va comentar les representacions adients de l'amor eròtic de Swir: "Els cops ràpids i decisius en els quals registra moments de reunió, acoblament o separació són gairebé abstractes en la seva manca de detalls superficials, però ens donen visions d'una vida interna turbulenta i fins i tot feroç. " 

Els premis de Swir inclouen el Krzyz Kawalerski Oderu Odrodzenia Polski (1957), Krzyz Oficersk Orderu Odrodzenia Polski (1975), Nagroda miasta Krakowa (1976), i Medal Komisji Edukacji Narodowej.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada